Lallit 75 v

Köyliön Lallit ry 75 vuotta

Köyliön Lallit täytti vastikään 75 vuotta. Varsinaista syntymäpäiväjuhlaa seura ei covid -19 johtuen järjestä, vaan juhlii vuosiaan tämän Säkylänharjun polkujuoksun yhteydessä.

Lallit on perustettu 16.9.1946. Silloin seuran nimeksi tuli Köyliön Nuorisoseuran Urheilijat, lyhennettynä nimi kuului Köyliön Ns. Urheilijat.

Uuden seuran toiminta lähti ripeästi liikkeelle. Seuran voimistelijat matkustivat 1947 kesällä 52 henkilön voimin Suomen Suurkisoihin Helsinkiin. Suurkisamatkalla sattuneen tapauksen johdosta seuralle ryhdyttiin hakemaan uutta nimeä. Kisoissa sattui köyliöläisiä ankarasti harmittanut tapaus. Helsingin pallokentällä pidettyjen yhteisvoimisteluharjoitusten kuuluttaja kuulutti kovaäänisten välityksellä vuorollaan paikalle "Köyliön niin sanotut urheilijat". Tämä kolhaisi melkoisesti köyliöläisten omanarvontuntoa.

Saman vuoden syyskokouksessa nimi vaihdettiin nykyiseen muotoonsa. Historialliseen perinteeseen pohjautuen seuran uudeksi nimeksi otettiin Köyliön Lallit.

Lallit on toiminut vilkkaasti koko historiansa ajan. Alkuaikojen näkyvämpiä urheilijoita olivat Olavi Linturi (hypyt), pikajuoksijat ja pituushyppääjät Ossi Huhtala, Jaakko Rauhanheimo, Heli Martti, Maire Seppä ja Maili Putko sekä kuulantyöntäjä Kaarina Martti. Myöhemmin ovat kunnostautuneet mm. kestävyysjuoksijat Kalervo ja Raimo Vuori sekä keskimatkuri 400 mukaan lukien Tarmo Tupala. Talviurheilijoista seuraa ovat edustaneet mm. ampumahiihtäjät Esko Saira, Harri Eloranta, Antti Narmio ja monet muut.

Palloilulla on aina ollut vahva osuus toiminnasta. Viimeisten kahden - kolmen vuosikymmenen aikana pesäpallo on ollut suurin laji. Sekä naiset, että miehet ovat välillä mitanneet taitojaan jopa ykkösessä. Tällä hetkellä aikuiset pelaavat maakuntasarjatasolla ja nuoret harjoittelevat kovempiin sarjoihin.

Suunnistus on kuulunut seuran lajivalikoimaan -60 luvulta. Suunnistajat saavuttivat useita SM-mitaleja -70 ja osin -80 luvulla. Mitalisteista mainittakoon Rantalan ja Hyvösen perheet, Vesa Koskinen ja Noora Koskinen. Vuonna 1998 Lallit liittyi jäseneksi silloin alueelle edustusseuraksi perustettuun Hiisirastiin. Sen muut jäsenet olivat Eurajoen Veikot, Eura-Kauttuan Urheilijat, Kiukaisten Urheilijat, Säkylän Varuskunnan Urheilijat. Harjavaltalainen Vallan Suunta oli alussa myös mukana, mutta on sittemmin eriytynyt Hiisirastista. Myös Säkylän Varuskunnan Urheilijat toimii nykyään vain kumppanina. Heillä ei ole enää varsinaista suunnistustoimintaa. Tällä hetkellä suuri osa Hiisirastin edustussuunnistajista on Lallien jäseniä. Mm. ulkomaalaiset vahvistukset ovat kymmenkunta vuotta asuneet kesät Köyliössä ja ovat Lallien jäseniä. Kilpailuissa he tietysti edustavat Hiisirastia.